Halaman

Walaupn Hidup 1000 th. Klau x Smbahyang Apa Gnanya

11.9.11

Geli-Geli (Karektor Kambing)


Kambing mempunyai karektor seperti berikut;
 
1. Tegas.
 
2. Berpendirian.
 
3. Matang.
 
4. Berani kerana benar, berani menegakkan keadilan dan kebenaran.
 
5. Memahami arahan.
 
6. Gembira dan tahap kecintaan yang tinggi.
 
7. Tinggi EQ (emotional quotient).
 
8. Kadar instinct, intuisi, naluri dan gerak rasa yang tinggi.
 
9. Tersenyum.
 
Ketegasan kambing dapat dilihat dengan membuat percubaan menarik dan menolaknya. Contohnya kambing yang diikat lehernya dengan tali, apabila ditarik dia akan tegap dan mengundur untuk melawan tarikkan.
 
Jika kita menolak badannya ke belakang, dia akan melawan dan seperti hendak mara ke hadapan. Jika kita berada di sisinya, cuba tolak ke tepi sebelah sana, dia akan rapat ke kita. Jika kita tarik ke arah kita, dia akan menjauhkan kita. Maksudnya apabila kambing berdiri, dia berdiri dengan tegap dan tegas.
 
Kambing hanya akan bergerak jika diberi arahan dengan ikhlas. Kita boleh arahkan kambing masuk atau keluar kandang, balik ke kandang, jangan makan pokok bunga atau tanaman orang lain, jangan merayau jauh-jauh dan sebagainya. Arahan perlulah berserta dengan hati yang ikhlas dan penuh kasih sayang, insya Allah memelihara kambing amatlah menyeronokkan.
 
Dakwaan yang menyatakan mengembala kambing menguji kesabaran atau mendidik supaya menjadi seorang yang penyabar rasanya kurang tepat. Kenyataan yang tepat ialah mengembala kambing akan meningkatkan rasa kecintaan, kegembiraan, kepuasan dan penghayatan yang tinggi di samping menjana EQ yang tinggi. Pengalaman sebenar hanya dapat dirasai jika kita mengembala kambing itu sendiri.
 
Rahsia Janggut Dan Senyuman
 
Semua kambing berjanggut dan sentiasa tersenyum. Janggut mempunayi banyak rahsia. Salah satunya ialah janggut menyimpan rahsia persahabatan. Bermaksud, mereka yang berjanggut mempunyai kesetiaan dalam persahabatan yang tulus dan ikhlas, bersatu dan bekerjasama dalam kumpulan serta tidak mengkhianati sahabat.
 
Senyuman ialah rahsia konduktor (dalam bentuk gelombang visual boleh lihat) yang akan mengalirkan kalam hati melalui rasa kasih sayang. Aliran rasa kasih sayang ini akan melancarkan pematuhan gerakan tenaga dalam falsafah Hukum Keseimbangan

"Jangan Mencari Yang Sempurna..Andai Diri Tidak Sempurna Di Mata Orang Lain..Redhalah Dengan Apa Yang Kita Ada..Belum Tentu Yang Baru Dapat Memenuhi Citarasa Kita..Belajarlah Menyukai Apa Yang Kita Dapat.."

No comments: