Halaman

Walaupn Hidup 1000 th. Klau x Smbahyang Apa Gnanya

5.2.12

Orang Yang Muflis

Rasulullah S.A.W. telah menjelaskan dalam satu hadis mengenai mereka yang dikatakan bankrup.
 
Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: “Tahukah kamu siapakah orang yang muflis itu?
 
Sahabat menjawab: “Orang yang muflis di kalangan kami ialah seseorang yang tidak memiliki wang dan juga tiada memiliki harta.”
 
Lalu Rasulullah menjawab:
“Sebenarnya orang yang muflis di kalangan umatku ialah seseorang yang datang pada hari kiamat dengan membawa pahala sembahyang, puasa dan zakat, tetapi dahulunya waktu di dunia ia pernah mencaci maki seseorang, menuduh seseorang, memakan harta seseorang, menumpahkan darah seseorang dan pernah memukul seseorang.

Maka akan diberikan kepada orang yang teraniaya itu daripada pahala kebaikan orang tadi dan begitu pula seterusnya terhadap orang yang pernah teraniaya, ia akan diberikan pula daripada pahala kebaikan orang tadi, apabila telah habis pahalanya sedangkan bebanan dosa penganiayaannya belum lagi dibayar semuanya, maka akan diambil daripada kesalahan orang yang teraniaya itu lalu dibebankan kepada orang tersebut, maka selanjutnya orang itu akan dicampakkan ke dalam api neraka.” (Riwayat Muslim)
 
Keterangan
 
Jelaslah bahawa jika kita banyak beramal atau banyak ilmu sekalipun tetapi jika kita tidak meninggalkan perbuatan mengumpat, menghina, menuduh, mengambil harta orang atau menyakiti orang lain, maka amalan yang banyak itu kelak akan habis begitu sahaja kerana ia menjadi penebus kepada dosa yang dilakukan kepada orang lain. Akhirnya kita bankrup dan dihumban ke neraka kerana dosa orang lain yang dibebankan ke atas kita.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,
nak bertanya,
sesetengah orang yang saya jumpa membaca ayat 58 dalam Surah Yasin sebanyak 3 kali.boleh saudara terangkan dalil/nas serta rasional atau sebab mengapa mereka ini hanya mengulang ayat tersebut sebanyak 3 kali. dan mengapa hanya ayat tersebut sahaja yang diulang. terima kasih.

Anonymous said...

Assalamualaikum,
Apakah pandangan saudara terhadap pendermaan organ di sisi Islam? terima kasih.